Wettelijke bedenktijd voor de koop van een vakantiehuis

Wettelijke bedenktijd voor de koop van een vakantiehuis

Geldt wettelijke bedenktijd voor koop van een vakantiehuis?

De wettelijke bedenktijd geldt ook bij de koop van vakantiehuizen of recreatiewoningen. En ook als de koper het vakantiehuis als beleggingsobject koopt of gaat verhuren. De koper van een vakantiehuis kan de koop binnen 3 dagen zonder reden ongedaan maken.

Bedenktijd voor vakantiewoning

wettelijke bedenktijd

Als de koper de vakantiewoning voor eigen gebruik koopt, dan geldt de wettelijke bedenktijd. Die houdt in dat een particuliere koper de koop van voor bewoning bedoeld onroerend goed (woning) zonder reden ongedaan kan maken. Het geeft de koper een sterk recht op ontbinding. Hiermee wordt de koper beschermd tegen overhaaste aankopen. Deze regel staat in artikel 7:2 van het Burgerlijk Wetboek. Deze bedenktijd mag niet worden verkort. De bedenktijd hoeft niet in het koopcontract te staan. De wet biedt voldoende bescherming.

Een vakantiewoning of vakantiebungalow is voor bewoning bedoeld. Daarom geldt voor die aankopen ook de bedenktijd. Maar dan moet de koper niet bedrijfs- of beroepsmatig handelen. De koper moet een consument zijn.

Vakantiewoning als beleggingsobject

De bedenktijd geldt nog steeds als de vakantiewoning als belegging of beleggingsobject wordt gekocht met privévermogen. Dus ook als de koper winst met de aankoop kan behalen. De bedenktijd geldt niet als de koper beroeps- of bedrijfsmatig zijn of haar vermogen belegt en met rendementen uit vakantiewoningen de kost verdient. Dan handelt de koper namelijk in de oefening van zijn beroep of bedrijf. Er geldt dan geen consumentenbescherming.

Verhuur van vakantiewoning

Geldt de bedenktijd ook als de koper de vakantiewoning gaat verhuren? Ja, het gaat er alleen om of de koper bedrijfsmatig handelt en de onroerende zaak bestemd is voor bewoning. Het maakt dus niet uit of de koper de vakantiewoning voor eigen gebruik of niet koopt. Dus ook als de koper de vakantiewoning uitsluitend voor verhuur koopt, heeft de koper recht op de wettelijke bedenktijd. Dit geldt natuurlijk niet als de koper bedrijfsmatig vakantiewoningen koopt om te verhuren, dus daar ook zijn of haar (vrijwel enige of) hoofdzakelijke inkomstenbron van maakt.

Meer weten over de bedenktijd? Lees ook deze artikelen

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen