Chalet verkopen

Chalet verkopen

Een chalet verkopen

Een chalet verkopen of kopen. Hoe doe je dat? Hoe zit het met de belastingen? Is er overdrachtsbelasting verschuldigd of inkomstenbelasting? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om zorgeloos een chalet te verkopen.

We hebben het hier natuurlijk niet over een kasteel in Frankrijk. Een Nederlands chalet is naar zijn aard een los object. Het is soms door natrekking een onroerende zaak, dat heeft grote gevolgen voor de verkoop.

Toestemming eigenaar

chalet verkopen

Het chalet staat los van de grond. Meestal is de grond waarop het chalet staat niet jouw eigendom. Je kan de plek waar die staat niet mee verkopen. Jij hebt meestal een huurcontract met de eigenaar van het terrein. Dat wil zeggen dat je aparte afspraken moet maken met de eigenaar van de grond. In de meeste voorwaarden van recreatieondernemingen staat dat je vooraf toestemming moet vragen. Je kan vooraf toestemming vragen van de ondernemer. Die kan verklaren dat de huur van de plek door de koper kan worden overgenomen. Is de ondernemer aangesloten bij de RECRON, dan ben je gebonden aan artikel 9 van de RECRON voorwaarden.

Voor de koper is het belangrijk om te weten of er nog verplichtingen richting de verhuurder bestaan. Omdat de positie van de eigenaar van een chalet op een huurplek juridisch niet heel sterk is, moet je goed informatie inwinnen. Wat zijn de plannen van de eigenaar van het park, wat speelt er voor ontwikkelingen?

Stappenplan chalet verkopen

  1. Zorg voor een goede presentatie

    Het chalet moet goed onderhouden zijn, tenzij je voor een lage prijs een opknapper wilt verkopen. Overweeg onderhoud uit te (laten) voeren om een hogere koopprijs te rechtvaardigen. Zorg dat het chalet schoon is en opgeruimd. Liefst geen persoonlijke spullen.

  2. Bepaal een realistische prijs

    Kijk op sites waar vergelijkbare chalets te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs.

  3. Zorg voor een perfecte bezichtiging

    Probeer voor de bezichtiging naar jouw chalet te kijken met de blik van een ander. De koper moet tijdens de bezichtiging zich al eigenaar kunnen voelen. Zorg dus dat er geen particuliere spullen meer zijn.

  4. Informeer de koper volledig

    Dit is het moment waarop je de koper volledig moet informeren. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. Verzwijg je echter zaken, dan kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankloppen.

  5. Maak afspraken over de huur van plek

    In de meeste gevallen is de grond waar het chalet op staat geen eigendom. Je huurt de plek van de terreineigenaar. Die moet een nieuwe huurovereenkomst afsluiten met de koper. Die afspraak is belangrijk voor de koper en dus onderdeel van de onderhandelingen.

  6. Onderhandel over de prijs en de rest van de voorwaarden

    Probeer een zo goed mogelijke koopprijs te ontvangen. Realiseer je dat naast de koopprijs ook andere zaken op geld waardeerbaar zijn. De inventaris, extra’s die je al dan niet achterlaat. Maar ook een paar maanden stageld of verzekering. Staar je dus niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal.

  7. Zet de afspraken op papier

    Zorg dat je een goed contract opstelt. Zorg dat alle afspraken die je hebt gemaakt hierin staan. Bij twijfel voeg je foto’s toe. Iets dat defect is, iets dat je mee verkoopt, zorg dat je achteraf geen discussie kan krijgen.

  8. Levering

    De levering is het moment waarop de eigendom daadwerkelijk overgaat. De betaling moet ontvangen zijn. Je levert het chalet op de wijze die jullie hebben afgesproken. Vanaf dat moment gaat het risico van de eigendom over van de verkoper op de koper.
    Voor een chalet geldt geen wettelijke bedenktijd, die is alleen van toepassing voor woningen en vakantiewoningen. Je kan een contractuele bedenktijd hebben afgesproken.

Soms langs de notaris

De verkoop van een chalet bestaat dus uit verschillende contracten:

  • het contract tussen de verkoper en de koper;
  • mogelijk een transportakte;
  • mogelijk de toestemming van de parkeigenaar met de daarbij horende overeenkomst voor de koper.

Wanneer heb je nu wat nodig?

De eerste vraag is, staat het chalet op eigen grond, dus van de eigenaar van het chalet, of is het een huurplek? Als het chalet op grond van huur op een terrein staat dan hoef je niet naar de notaris. Jullie kunnen onderling in een contract de koop/verkoop regelen.

In deze situatie is er ook een nieuwe huurovereenkomst met eigenaar van de grond nodig. Die geeft een soort eindafrekening aan de verkoper. Zodat duidelijk is dat er geen verplichtingen meer bestaan voor de verkoper. De koper krijgt een nieuwe overeenkomst voor de huur van plek.

Alles is anders als de onderliggende grond in eigendom is, of dat er sprake is van een recht van opstal of erfpacht. In die gevallen moeten jullie de overeenkomst vast laten leggen bij een notaris. Er komt dan na de koopovereenkomst een transportakte. Die moet de notaris vervolgens ook inschrijven in het kadaster. Bij deze transactie koop je dus de grond met het chalet erop.

Voordelen om hier je chalet te verkopen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een koopcontract voor een chalet.

  • In 5 minuten klaar
  • Geen makelaar, jurist of notaris nodig
  • Jouw overeenkomst op jouw moment
  • Word document dus zelf aan te passen
  • Goed beschermd als koper en verkoper
  • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard

Ontwikkelingen bij parken

In de afgelopen jaren is de vraag van de binnenlandse reizigers sterk veranderd. Het ouderwetse kamperen is op zijn retour. Ook de oude parken met chalets en stacaravans zijn minder populair. De parkeigenaren moeten investeren in luxere vormen vaan aanbod. Dat geldt zeker voor de parken zelf, zwembad, sauna, restaurant en andere vormen van vermaak zijn steeds belangrijker. Maar ook het aanbod van de huisjes is van belang. Parkeigenaren moeten fors investeren. In modernere en vooral luxere accommodaties. Bijvoorbeeld de luxere chalets met sauna en dergelijke. Dat wil ook zeggen dat delen van een park dan gerenoveerd zullen worden. De huurders op die plekken kunnen gedwongen worden om te verplaatsen naar een ander deel van het terrein. Afhankelijk van de voorwaarden tussen de huurder en de verhuurder is hier een geringe vergoeding voor.

Het is niet te verwachten dat de trend naar luxere vakanties snel zal keren. Dat wil ook zeggen dat een wat verouderd chalet zijn waarde niet zal behouden. Bij een dergelijk verouderd object zal de prijs dalen en bovendien er zal steeds minder vraag zijn.

Geen inspraak eigenaar chalet

Bij de meeste vakantieparken, campings of hoe ze maar heten hebben de huurders geen duidelijke inspraak. Zelfs als de grond is verkocht aan de eigenaren van de huisjes. Het is meestal de ondernemer die eenzijdig bepaalt welke investeringen er gedaan worden. Vergelijk het dus vooral niet met een Vereniging van Eigenaren, daar bepalen de eigenaren samen het beleid. Hier zie je regelmatig dat er een huurdersvereniging wordt opgezet. Die huurdersvereniging kan zich dan opwerpen als gesprekspartner voor de ondernemer.

Conflicten

Kom je in conflict met de eigenaar van het park? Dan is het heel bepalend wat voor ondernemer het is. De eigenaar kan aangesloten zijn bij de Recron. Dan heb je voorwaarden waar de Consumentenbond en de ANBW over hebben meegepraat. Je hebt bovendien de mogelijkheid om naar de Geschillencommissie Recreatie te gaan. Is de parkeigenaar nergens bij aangesloten? Dan geldt het gewone recht. Huurders hebben geen huurbescherming en dergelijke. De rechten die huurders van een woning hebben zijn totaal verschillend van de rechten die huurders van een chalet hebben.

0
Je winkelwagen